top of page
  • Foto van schrijverRicky Peters

Ben jij je eigen spiegel?

Twee weken geleden poste ik een oproep op social media met de vraag waar jij behoefte aan hebt. Ik stelde die vraag om inzicht te krijgen in wat jij nodig hebt in deze tijd. Mijn collega coach Marthe en ik zouden met jullie antwoorden aan de slag gaan in de vorm van een webinar. Ik dacht, er zijn echt wel mensen die dit leuk vinden en hier nu tijd voor hebben. Maar wat bleek? 0 reacties bij zowel Marthe als ik... Dit schuurde!

Voorheen zou ik super onzeker zijn geworden van deze uitkomst, maar nu ervaar ik dit anders. Ik reflecteer in plaats van oordelen over mijn aanpak en in de slachtofferrol schieten. Ik stel mezelf vragen als, heb ik de juiste vraag gesteld, is het wel duidelijk en concreet genoeg, en is mijn doel duidelijk? Is het niet, dat reflectie nodig is om überhaupt je behoefte helder te krijgen? Ja, dat is het zeker! Hoe doe je dat dan? Hoe reflecteer je op je rol, functioneren en gedrag na een situatie? Dit geldt niet alleen voor situaties waar ontwikkeling mogelijk is, maar ook voor wenselijke situaties. Dit helpt inzicht te krijgen in je kwaliteiten die je vooral vast kunt houden en waar mogelijk kunt inzetten. Probeer maar eens 5 kwaliteiten van jezelf te benoemen. Mijn ervaring is dat we hier echt moeite mee hebben. Even terug naar de ontwikkelingsmogelijkheden door reflectie. Een aantal simpele stappen die je kunt doorlopen zijn de volgende:

  • Beschrijf een situatie in chronologische volgorde en check wat goed ging en welk moment je lastig vond.

  • Probeer de situatie te verklaren door oorzaak en gevolg helder te krijgen. Wat dacht en wat deed jij?

  • Wat heeft de situatie met jou van doen? Wat zegt dit over jou en welk aandeel had je erin? Welke gevoelens kwamen tot uiting? Welke behoefte had je graag vervuld gezien?

  • Hoe kun je dit soort situaties anders aanpakken? Op welke wijze zou het anders gegaan zijn?

  • In welke situatie in de toekomst kun jij dit wat je bedacht hebt toepassen en wat heb je daarvoor nodig? Wat kun je voorbereiden en/of oefenen? Wanneer ben je succesvol?

Benieuwd wanneer jij reflecteert en hoe jij dit doet. Sparren of een spiegel nodig?

Ik ben ook in deze tijd beschikbaar via een beeldgesprek.

Stay safe and stay healthy.

Hartelijke groet,

Ricky Peters

Z!JN Coaching & Training

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page