top of page
  • Foto van schrijverRicky Peters

Oordeel...

Deze blog wil ik al weken schrijven. Het houdt mij ontzettend bezig, maar niet alleen mij... Oordeel in wat voor een vorm dan ook, beperkt je van het daadwerkelijk zijn wie je bent.

De laatste weken voerde ik met zoveel mensen gesprekken over oordelen.

Bang zijn welk oordeel een ander heeft over jouw stappen, jouw keuzes, jouw beslissingen, jouw leven. Maar ook het oordeel wat je zelf hebt over een ander.

We hebben geleerd overal een mening over te vormen en deze te pas en te onpas te droppen. Wat iemand draagt, de scheiding van de buurman, wat iemand op social media zet of met wie iemand het bed deelt en we gaan losssss.

Buiten het feit dat je iemand enorm op zijn hart kan trappen, heb je er vaak ook niets mee te maken. Ken je het verhaal vanuit alle blikvelden? In hoeverre ben je gekleurd door je eigen opvoeding en overtuigingen? Kun je open staan voor de gevoelens, beweegredenen van een ander, voordat je je mening ongezouten geeft?

Dit verhaal zorgde bij mij voor een eye opener

Een vrouw zit in de trein en naast haar zit een man met zijn kinderen. De man zit in elkaar gedoken en de kinderen schreeuwen, tieren en zetten de trein op zijn kop. De vrouw denkt: Waarom zegt de vader er niets? Ik had al lang ingegrepen. Het oordeel ligt gelijk klaar. De vrouw vraagt aan de man of hij zijn kinderen in bedwang wilt houden op een corrigerende manier, waarop de man zeg: Sorry mevrouw, we komen net uit het ziekenhuis, mijn vrouw is overleden.

Ben eens eerlijk, wat gebeurde er bij jou na het lezen van de laatste zin?

Vergeet niet wat het doet op het moment dat jij je oordeel altijd klaar hebt. Want is het waarheid, waarop dat je je oordeel vormt? Zolang je niet alle ins en outs kent, ben gewoon stil!

Daarnaast beperk je jezelf in je vrijheid bij het maken van je eigen keuzes, stappen en handelingen. Je bent alleen maar bezig met hetgeen niet kan volgens de maatschappij, familie, vrienden of wie dan ook. Het past niet binnen de “regels” die je jezelf oplegt.

Je leert van iedere stap, iedere “fout” (en wat is dan fout?), van ieder gesprek of inzicht als je er maar voor open staat en op een positieve manier durft te reflecteren op je eigen doen en laten. Focus je daar op!

Je zult zien dat er meer ruimte ontstaat als je je oordeel los kunt laten. Is hetgeen je wilt delen belangrijk genoeg voor de ander? Wil jij energie geven aan diegene waar je over oordeelt?

Mijn oproep is om vanuit openheid en met liefde te kijken naar situaties, je omgeving, tv, noem maar op. Er is vaak sprake van eenrichtingsverkeer. Jij weet niet wat er leeft binnen een persoon, gezin of bedrijf.

Volg je eigen pad en doe wat goed voelt, volg je hart.

Hartelijke groet,

Ricky Peters

Z!JN Coaching & Training

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page